Vad är en akustiktavla?

Vad är en akustiktavla?
En akustiktavla är en tavla som är tryckt på ett ljudabsorberande material. Det gör, till skillnad från exempelvis en canvastavla, att akustiktavlan dämpar ljud och bidrar till att skapa en behaglig ljudmiljö.

Vad är det för material?
Akustiktavlorna tillverkas i miljövänlig polyesterfiber istället för att använda exempelvis glasfiber eller PUR. Normaltjockleken för en tavla är 6 cm. I våra akustiktavlor är det ljuddämpande materialet huvudsakligen gjort av återvunna PET-flaskor som spunnits till fibrer. Materialet har sedan laminerats med en tryckbar film för att ge skarpare tryck av det motiv som du har valt att förgylla din tavla med. Filmen bidrar också till ljuddämpningsförmågan, framförallt i de lägre frekvenserna. Tavlorna levereras med en snygg ram i svart, vitt eller silver.

Var lämpar sig en akustiktavla?
Istället för att ”bara” hänga upp en tavla så har akustiktavlan även en funktion i form av att skapa en bra inomhusmiljö. Detta behövs givetvis på många platser; i barnrummet, på kontoret, i tv-rummet, i sovrummet, i köket, vid trappan, i skolor, på caféer och andra offentliga platser.
Nuförtiden är det populärt med öppna planlösningar, högt i tak, stora glasrutor m m. Då sprider sig ljudet alltmer och skapar en ofördelaktig ljudnivå. Allt som tar upp ljudets vågor dämpar ljudvolymen, exempelvis gardiner, mattor m m.

Vilken storlek på bild behövs?
Bildens upplösning kommer att påverka slutresultatet, men en kamera med 8 megapixlar räcker alldeles utmärkt för att få bra kvalitet i största storleken. De flesta filformat går bra, vanligast är att bildfilerna är i jpeg.

Vilken storlek behövs?
Grundregeln är: Ju större akustiktavla desto bättre ljuddämpning. Rummets storlek och aktiviteten i rummet påverkar hur mycket ljuddämpning som behövs för att skapa en behaglig ljudmiljö. I t ex ett rum på 15 kvm och där ni endast vill ha en tavla, rekommenderar vi att använda en tavla på 120×120 cm för att ge bra effekt. Tänk på att andra textilier såsom mattor, gardiner etc också hjälper till att dämpa ljudvågorna.